VPN

Een VPN is een privaat netwerk dat is opgezet binnen het kader van een publieke netwerkinfrastructuur, zoals het wereldwijde internet. Organisaties kunnen via een VPN externe kantoren en medewerkers beveiligd en kosteneffectief verbinding laten maken via hun eigen internetaansluiting waardoor ze geen gebruik meer hoeven te maken van veel duurdere dedicated WAN-koppelingen of lange-afstandsverbindingen.

VPNDoor een VPN te gebruiken kunnen organisaties de kosten voor bandbreedtegebruik terugdringen en tegelijkertijd hun connectiviteitssnelheid vergroten omdat ze gebruik kunnen maken van bestaande breedbandinternetverbindingen zoals DSL, Ethernet of kabel.

VPN garandeert de hoogst mogelijke beveiligingsniveaus omdat er gebruik wordt gemaakt van beproefde methoden als versleutelde IP-beveiliging (IPsec) en Secure Sockets Layer (SSL) voor de VPN-tunnels en daarnaast van verregaande verificatietechnologieƫn. Dit zorgt ervoor dat ongeautoriseerde personen geen toegang hebben tot de informatie die wordt verwerkt via het VPN. Omdat een VPN dezelfde eenvoudige structuur heeft als het internet kunnen organisaties ook snel en eenvoudig nieuwe websites en gebruikers toevoegen. Ook kunnen ze het bereik van het VPN spectaculair uitbreiden zonder dat meteen de infrastructuur hoeft te worden uitgebreid.

Er zijn twee soorten versleutelde VPN’s:

  • Remote-Access VPN/SSL VPN
  • Site-to-Site IPsec VPN